Politik och religion

Politiska läget i 1800-talets Frankrike

Julimonarkin

Julirevolutionen tog plats 1830 och ersatte king Charles X med hans kusin; Louis Philippe I. Louis Philippe kallades sig “fransmännens konung” istället för “frankrikes konung”, och lovade att följa en politisk medelväg och inte ge efter för extremister från någon ände av skalan. Louis Philippe styrde inte ensam, utan i samråd med stadsrådet som leddes av rådspresidenten. Casimir Pierre Périer vad rådspresident fram till junirevolutionen, och hade väldigt mycket att säga till om samt kunde påverka kungen i de flesta frågor. Den 16e Maj föll Périer offer för koleraepidemin och avled.

 

Jean Maximilien Lamarque

22 Juli 1770 – 1 Juni 1832

Lamarque var officerare under napoleonkrigen och blev senare en medlem av det franska parlamentet.  När Bourbon-ätten tog över tronen i Frankrike tog Lamarque ställning mot återgången till “”l’ancien régime”, den gamla regimen. När Bourbon-ätten störtades i revolutionen 1830 styrde Lamarque trupper med uppdrag att hejda de som stödde ätten, “legitimisterna”.

Efter detta blev han dock en ledande kritiker av den nya “konstitutionella monarkin” ledd av Louis Philippe, vilken tagit titeln “fransmännens konung” istället för “frankrikes konung” för att symbolisera hur monarkin är kopplad till folket snarare än territoriet. Lamarque menade att den nya monarkin inte stödde mänskliga rättigheter eller politisk frihet. Han talade också för att Frankrike skulle stötta självständighetskamperna i Polen och Italien. Lamarques åsikter gjorde honom populär bland folket. 

1832 Blev även Lamarque offer för den pågående koleraepidemin. Han avled 1a Juni. Den 5e Juni samlades stora folkmassor för att följa hans begravningskortege. En bit in i resvägen hördes ropen “Ner med Louis Philippe, länge leve Republiken!”. En grupp studenter tog kontrollen över vagnen med kistan och ledde om kortegen till Bastiljen där tal stödjande republiken hölls. När en person i folksamlingen ställde sig upp med en röd flagga med svart ram och orden “frihet eller död” på så utbröt upplopp. Skott avlossades mellan rebellerna och soldater.

 

Society of the Rights of Man

Société des droits de l’homme bildades under julirevolutionen. De var organiserade i grupper om mindre än tjugo medlemmar för att kringå en regel som sade att grupper större än 20 personer behövde tillstånd. De fanns i hela landet och sysslade bland annat med utbildning för arbetarklassen. I Paris fanns 170 grupper med totalt cirka 3000 medlemmar. De publicerade sin egen tidskrift vilken innehöll revolutionära artiklar och ofta förolämpade kung Louis Philippe och hans regering.Rörelsen befann sig politiskt långt ut på vänsterkanten och radikaliserades gradvis genom åren. 

Upploppen i samband med Lamarques begravning var organiserade av medlemmar av la Société des Droits de l’Homme.

 

Religion i 1800-talets Frankrike

Det kommer en text.