Dräktguide till lajvet

Sammanfattning av mode samt dräktförslag

1

OBS! längst ner ser du det ENKLASTE förslaget. Mer utförliga förslag kommer i ordning nedan.

Kläder var dyra. Antingen syddes de hemma, eller om du var rik nog av en sömmerska eller skräddare. Även de som inte hade råd hade ett intresse av nya kläder eller att försöka följa mode, vilket är varför second hand var populärt. Kläder såldes i både andra, tredje, och fjärde hand. Varje gång för lägre pris allteftersom de blev mer och mer slitna eller gammalmodiga.

Tack vare detta kan du till lajvet välja kläder ur ett flertal årtionden. Ju äldre desto billigare, om det inte råkar vara ett väl omvårdat älsklingsplagg. Nedan följer enkla beskrivningar på modet, samt förslag hur du kan sätta samman en sådan dräkt på ett enkelt sätt. Beskrivningarna är för det allra mest snygga och moderiktiga, anpassningar för en fattigare karaktär är enklare material, enklare modeller, färre dekorationer, samt mer anpassat för att röra sig och arbeta i.

 

1830-tal. Senaste nytt mode!

Feminint mode

2

Korsetter och stärkta underkjolar, dock ännu inte några krinoliner. 

Klänningarna hade de största puffärmarna modet någonsin sett, breda dekorativa bälten runt midjan var populära, såväl som brodyr och volanger. Stora kjolar nedtill och stora ärmar upptill hjälpte till att skapa illusionen av en smal midja. 

Frisyren var mittbena med uppsatt hår i lockar, flätor, knutar, och många varianter. Gifta kvinnor hade en hätta eller mössa av bomull eller linne på sig, inomhus såväl som utomhus. Utomhus hade man ofta även bahytt (eng: bonnet), En hatt med brätte som ramar in ansiktet. Kvällstid, t.ex. på fest var det populärt med rosetter, band, hårspännen, smycken, och andra dekorationer.

 

Maskulint mode

3

Idealformen liknade kvinnornas med en smal midja och breda axlar. Även män kunde ha på sig varianter av korsetter för att forma midjan. Bonjour-jackan ökade i popularitet, gärna knälång och dubbelknäppt. Under hade du en väst med hög knäppning ända upp till halsen och tight midja. Den riktigt moderiktiga hade två västar i kontrasterande färger! Byxorna började likna vad vi känner igen som byxor i dag, med gylfknäppning snarare än den äldre modellen som hade ett helt framstycke att vika ned vid öppning. Håret kammades gärna i sidbena, med eleganta lockar och polisonger. Mustasch var populärt, skägg inte så mycket. 

 

1820-tal. Fortfarande rätt modernt

Feminint mode

1820-talet var en övergångsperiod där kläderna sakta bytte utseende från det som varit populärt det förra årtiondet till det som blev populärt under 1830-talet. Klänningars midja flyttades nedåt, ärmarna blev puffigare samt kjolarna vidare. 

Maskulint mode

Under den här perioden övergick maskulint mode från fokus på dekorationer till fokus på snitt och passform. Kläderna blev enklare i modellen. Passform, siluett, och kvalitet blev det viktigaste. Skjortor hade ståkrage för att kunna knyta en kravatt över. I samband med revolutionerna ändrades vilka byxor som ansågs acceptabelt. De knälånga byxorna med höga strumpor till ansågs höra till den inte längre populära överklassen, hellånga byxor med friare passform blev populära istället. 

 

1795-1920. Bara bland andrahandskläder.

Feminint mode

Empir-klänningen blev populär under den här eran, dvs där klänningars midja satt precis nedanför bysten och kjolarna relativt raka utan massor med lager av underkjolar. Tunna följsamma material var populära, helst i vitt men även ljusa pastellfärger eller glesa blommönster. Modet var inspirerat av grekiska statyer, vilket även syntes i hårmodet med lockar samlade högt på huvudet samt en frans av lockar runt panna och öron. Det var också fortfarande vanligt att gifta kvinnor täckte håret, utom möjligtvis på fest. Mössan känd som “mob cap” på engelska var fortsatt populär, även om bahytten (eng:bonnet) även börjat bli populär. Utomhus bar man även handskar, långa nog att täcka all hud upp till ärmens början. Små påsformade handväskor var populära då klänningsmodet inte tillät fickor. Även en sjal var ett vanligt plagg utomhus.

Maskulint mode

Där det feminina modet var ljust och pastellfärgat var det maskulina modet mörkt, men för den skull inte färglöst. Rika och djupa färger var populära. Skjortor var vita och gärna med liten volang vid ärmslutet och halsöppningen. Knäbyxor var fortfarande populära även om långbyxor var på väg in. Frackjackor var populära, korta framtill men långa bak. Västar var höga i halsen och bars tillsammans med kravatt. När det kom till hårmode var puder och peruker inte längre populärt, istället dök hårvax upp på marknaden. Polisonger blev också på modet, och förblev så under de kommande årtiondena.

 

Enklaste looken

Här följer förslag på hur du med minimal ansträngning kan sätta ihop en acceptabel look för en arbetare/fattig i Paris 1832

Feminin dräkt

Antingen en klänning med hellång kjol och trekvarts- eller långa ärmar, eller lång kjol och blus/skjorta. Förkläde, gärna med fickor. En sjal stor nog att stoppa ned snibbarna i förklädeslinningen fram. Huvudbonad av något slag. Mössa, sjalett, hatt.

Bonusar: Handskar (torghandskar var mode!). Ballerinaskor eller läderskor. Lockat och uppsatt hår (lockig lugg var populärt!).

Maskulin dräkt

Långbyxor i neutral färg, ej jeans. Vit skjorta. Väst, hög i halsen och med fickor om möjligt men inte krav. Tunn sjal knuten om halsen till kravatt.

Bonusar: En snygg hatt. Polisonger. Bonjour eller frack, gärna i annan färg än svart. En kedja till väst- eller byxfickan som kan se ut som om du har ett fickur. Promenadkäpp om du inte är arbetare.